Heel Nederland Danst

Heel Nederland danst 18 november 2004: 11.15 uur. Van Pieterburen tot Maastricht en van Arnhem tot Den Haag hebben grote groepen mensen zich verzameld in aula's van scholen, in bedrijfskantines, in woonzorgcentra, ja zelfs politici, ambtenaren en pers in de Tweede Kamer zijn er klaar voor. In Den Haag, waar NISB-directeur Andrť van Schaveren het startschot geeft, vult het swingende Reset your Brain van Soulvation de ruimtes. De aanwezigen komen in beweging. Eerst wat aarzelend, maar dan als vanzelf bewegen de heupen mee op de FLASH!-move. Ook in de rest van het land staat de radio aan en gaan de voeten van de vloer. Heel Nederland danst: een bijzonder moment.

Initiatiefnemer voor deze ludieke actie is het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Niet alleen viert NISB haar 5-jarig bestaan, wij vinden het vooral belangrijk dat mensen meer gaan sporten en bewegen. In 2003 is NISB in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne FLASH! gestart om Nederlanders aan te zetten tot een actieve leefstijl.

Waarom heel Nederland laten dansen?
Jaarlijks overlijden 8.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van te weinig bewegen. Gebrek aan beweging is naast slechte voeding en roken de grootste risicofactor voor het ontstaan van ziekten. Aangetoond is dat overgewicht en te weinig bewegen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, depressie en chronische aandoeningen. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt bovendien de kwaliteit van het leven en kan zelfs de duur van het leven verlengen. Ook klachten als gevolg van werk kunnen door sport en bewegen worden voorkomen en genezen. Veel bewegen zorgt bovendien voor minder stress en een betere slaap. Desondanks beweegt de helft van de Nederlanders uit gezondheidsoogpunt onvoldoende. Tijd voor actie!

Simpel en leuk
NISB hoopt dat veel organisaties aanhaken bij de actie. Met dit dansspektakel vragen we aandacht voor de noodzaak om meer te bewegen. Door massaal te dansen op Reset your Brain (zet de knop om, kom in beweging) van Soulvation proberen we in het Guinness Book of Records te komen onder de titel 'de meeste mensen die gelijktijdig aan het dansen zijn'. Al deze aandacht moet laten zien dat het eigenlijk heel simpel en leuk is om meer te bewegen.

De 3 scholen uit Heinkenszand hebben deelgenomen aan de dansmanifestatie. Het is echter, ondanks het enthousiasme, niet gelukt om in Nederland een nieuw wereldrecord te vestigen.

DB error: SELECT command denied to user 'jvs_cms'@'localhost' for table 'cpg_pictures'

Jan van Schengenschool
Mr. Dr. Meslaan 8
4451 AK Heinkenszand

info@janvanschengen.nl
0113 - 562172
0113 - 567772

© Jan van Schengen 2000-2015